Porilaisen Tuomolan perheen isä ja poika soittavat samassa rockbändissä. Isä eli Jari Tuomola on Saaga-yhtyeen basisti ja 19-vuotias Teemu Tuomola rumpali. Tuore kokoonpano soittaa omaa musiikkia, suomenkielistä rokkia.

Teemu Tuomolan kaverit ovat vähän ihmetelleet, voiko näinkin tehdä. Nuoret kun tapaavat soittaa bändeissä toisten nuorten kanssa ja vanhemmat omanikäistensä. Isästä ja pojasta samassa bändissä soittaminen tuntuu kuitenkin aivan luontevalta.

Pieni treenikämppä sijaitsee Kyläsaaressa, Tuomoloiden kodin piharakennuksessa. Aikoinaan Jari Tuomola harjoitteli siellä bändiensä kanssa. Teemu-poika seisoi oven takana ja kuunteli muttei uskaltanut mennä sisään.

Jari Tuomola soitti muun muassa porilaisbändeissä Maya ja Vanhat herrat. Poika peri isänsä musiikkimaun, innostuksen raskaaseen rockiin ja esimerkiksi yhteisiin Deep Purple, Led Zeppelin ja Nightwish.

Teemu esiintyi pikkupoikana perhejuhlissa lelukitaran kanssa. Vähän vanhempana hän sai oikean akustisen kitaran muttei innostunut soittamaan sitä. Treenikämpän rummut sen sijaan houkuttivat poikaa puoleensa, ja pian hän tarttui rumpukapuloihin.

– En oikein tiedä, miten opin soittamaan, koska mulla ei ollut opettajaa. Etsin netistä, kokeilin ja soitin musiikin päälle. Siitä se lähti, Teemu Tuomola muistelee.

Hän haki oppia samasta lähteestä kuin moni nuori soittaja: Youtube-videoista.

Jari Tuomola kuunteli poikansa harjoituksia ja ajatteli jo varhaisessa vaiheessa, että pojasta tulee vielä rumpali. Lapsi oppi kaiken nopeasti korvakuulolta ja harjoitteli ahkerasti.


Kummallekin jäi vahvasti mieleen Deep Purplen keikka sinfoniaorkesterin kanssa Helsingissä vuonna 2011. Teemu Tuomola piti koulussaan yhtyeestä esitelmänkin.

– Se oli ensimmäisiä kertoja, kun aloin kiinnostua musiikin soittamisesta. Keikka antoi varmaan siihen pienen kipinän, Teemu Tuomola sanoo.

Isän bändejä hän ei lapsena juuri päässyt katsoman livenä, koska ne esiintyivät pääasiassa baareissa. Mayalla oli kuitenkin kerran keikka ulkoilmatapahtumassa Eetunaukiolla. Teemu Tuomola muistelee, että miten keikan alussa tuntui ihmeelliseltä nähdä isä lavalla soittamassa yleisölle.

Kahdeksannella luokalla Meri-Porin yhteinäiskoulussa Teemu Tuomola perusti kavereidensa kanssa bändin Rough Road. Ensimmäinen esiintyminen oli koululla. Siitä hän muistaa vain tajuttoman jännityksen ennen keikkaa.

Bändi ylsi nuorten Rock SM-finaaliin ja tuli toiseksi Porilaine bändi -kisassa. Bändissä soitti kitaraa Sami Rosnell, joka on myös mukana uudessa Saaga-yhtyeessä.

Isä toimi nuorten bändin roudarina, kuskina ja miksaajana. Kotipihan treenikämpällä isä ja poika myös jammailivat yhdessä.

Kotipihan treenikämpässä ei ole juuri neliöitä, mutta siellä on mahtunut soittamaan jopa kuusihenkinen bändi. Basistin ja rumpalin yhteissoitto on erityisen tärkeää. – Jos ei komppi toimi, ei bändi toimi, Jari Tuomola tiivistää.

Saagasta tuli vähän sattumalta sukupolvia yhdistävä bändi. Laulaja Jyri Juhola ja Jari Tuomola olivat bändikavereita Mayan ajoilta. He pyysivät nuoria miehiä Teemu Tuomolaa ja Sami Rosnellia alunperin mukaan uusien biisien äänityksiin.

– Parin treenin jälkeen me huomattiin, että tää tuntuu niin kivalta, että tästä tuleekin bändi. Olin jo vähän unohtanut, kuinka hienoa tämä on. Äijäkin nuorentuu aina, kun treeneihin mennään. Tämä toimii ja tulemme hyvin toimeen keskenämme, Jari Tuomola kehuu.

– Vaikka meillä on huikea ikäero, se ei näy treeniksellä. Siellä ollaan bändikavereita, ei ylempi- ja alempiarvoisia, vaan yhtä porukkaa, ja yhteishenki toimii tosi hyvin, Teemu Tuomola täydentää.

Biisejä yhtye tekee samalla tavalla kuin moni muukin bändi: yhdessä. Musiikillinen idea biisiin tulee usein joko Jari Tuomolalta tai Rosnellilta. Bändi työstää kappaleita yhdessä, ja Juhola kehittelee sanoituksia.

Yhtye aloitti yhteiset treenit elokuussa ja julkaisi ensimmäiset kappaleensa Spotifyssa tammikuussa. Tällä hetkellä bänditoimintaa vaikeuttaa se, että Teemu Tuomola aloitti tammikuussa varusmiespalveluksen Niinisalossa. Treenejä pidetään hänen loma-aikoinaan, mutta esimerkiksi toukokuulle alustavasti sovittu keikka riippuu siitä, saako nuori mies lomaa armeijasta.

Suunnitelmissa on äänittää lisää biisejä ja soittaa keikkoja.

– Kyllä sitä tässä iässäkin toivoo, että pääsisi isoille keikoille ja tulisi se soppari. Sitä on haettu koko ikä. Mutta nyt tämä on mahdottoman kivaa, Jari Tuomola toteaa.

Tuomolat kertovat, että yhteissoitossa heillä on etua siitä, että he tuntevat toisensa hyvin. He eivät soittaessa juuri tarvitse sanoja.

Bändissä he antavat toisilleen niin positiivista kuin kriittistä palautetta, eikä se vaikuta heidän väleihinsä mitenkään. Heistä tuntuu kaukaa haetulta murehtia mahdollisista tulevista erimielisyyksistä. Kumpikin pitää samanlaisesta musiikkityylistä, ja yleensä toisen ollessa tyytyväinen toinenkin on tyytyväinen.

– Osataanko me edes riidellä? Jari Tuomola pohtii.

Hän kehuu poikaansa ilmiömäiseksi rumpaliksi, jonka kanssa on helppo soittaa.

– Hän soittaa juuri sillä tyylillä, jolla toivonkin rumpalin soittavan, niin sanotusti raskaasti ja virheettömästi. Soittaminen Teemun kanssa samassa bändissä on parasta, mitä isä voi toivoa, Jari Tuomola kehuu.

Teemu Tuomolan aiemmissa bändeissä basistille saatettiin lykätä basso kylmiltään käteen ja kehottaa tätä opetella soittamaan. Nyt Saagassa hän on päässyt tuntemaan, millaista on soittaa kokeneen basistin kanssa. Hän kertoo oppineensa isältään paljon.

– Pääasia on että musiikki toimii. Ei se katso sitä, paljonko on ikäeroa tai ollaanko samasta perheestä, Teemu Tuomela kiteyttää.

Lähde: Satakunnan Kansa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s