Meitä haastateltiin Satakunnan Kansan toimesta kuluneella viikolla, liittyen muun muassa elmutaloprojektiin. Alkuperäisen artikkelin löydät täältä.

 

Porin Musa ei saanut luvattuja tiloja Elävän musiikin taloksi, eikä muitakaan tiloja ole kaupungilta löytynyt.Tilanpuutteesta huolimatta yhdistys tarjoaa keikkamahdollisuuksia paikallisille bändeille.

1.11.2018 12.04

Bändien treenitiloista on Porissa pula. Blowtorch-yhtye löysi treenikämpän yksityisiltä markkinoilta. Kolmisen vuotta toiminut hard rock -bändi esiintyy perjantaina Rokkitalkoot III -tapahtumassa. Kuvassa laulaja-kitaristi Niko Laaksonen ja rumpali Juha-Tapio Anttonen.

Bändien treenitiloista on Porissa pula. Blowtorch-yhtye löysi treenikämpän yksityisiltä markkinoilta. Kolmisen vuotta toiminut hard rock -bändi esiintyy perjantaina Rokkitalkoot III -tapahtumassa. Kuvassa laulaja-kitaristi Niko Laaksonen ja rumpali Juha-Tapio Anttonen.

HANNA LAASANEN

Sini Kuvaja Pori

Vuosi sitten Porin Musa -yhdistys kertoi, että Elävän musiikin talosta oli jo käytännössä sovittu Porin kaupungin kanssa. Tilan saamisen piti olla kiinni enää paperien allekirjoituksesta.

Toisin kävi. Elävän musiikin taloa treenikämppineen ja esiintymistiloineen ei ole Porissa vieläkään – ei edes näköpiirissä.

Porin kaupunki oli luvannut Porin Musan käyttöön Mäntyluodon koulun, joka oli ollut jo pitkään myynnissä. Koululle löytyi kuitenkin ostaja ennen kuin siellä ehdittiin aloittaa bänditoiminta.

Yhdistyksen aktiivit kokevat, että heitä on pompoteltu tila-asiassa kaupungin työntekijältä toiselle, eikä heidän etsintänsä vaikuta kiinnostavan ketään. Vastausten saaminen virkamiehiltä on tuntunut heistä vaikealta.

–Joitain tiloja on tarjottu, mutta sitten ne menevätkin myyntiin. Mitään ei haluta vuokrata, Alex Jalonen kertoo.

Kaupungin tilayksikön päällikkö Mikko Viitala kertoo, että kaikki vapaana olevat kaupungin tilat ovat melko huonokuntoisia ja menossa myyntiin tai purkuun. Tilapäiseen käyttöön tilaa siis voi löytyä, mutta tiloja on vaikea löytää pitkäaikaisesti vuokralle.

–Valitettavasti meillä ovat kovin vähissä sellaiset Porin kaupungin omistamat tilat, mihin pääsisi harjoittamaan bänditoimintaa, Viitala sanoo.

Käyttökelpoista tilaa kaupungilla on Kiinteistö Oy Domus Arctopoliksella, mutta Vähärauman koulu käyttää sen tiloja tällä hetkellä väistötiloina.

Yhdistys haluaa yhä uskoa, että se voisi yhteistyössä Porin kaupungin kanssa löytää tilan bänditoiminnalle. Haaveissa oleva Elävän musiikin talo mahdollistaisi nimellistä vuokraa vastaan bändeille harjoittelu- ja esiintymistilan.

–Keikkapaikkoja kyllä löytyy Porista, kuten Nuokkari ja Valimo-sali, mutta niissä on niin kova tuntivuokra, ettei siinä ole mitään järkeä: Aloitteleva orkesteri menee soittamaan, ja kulut kasvavat useaan sataan euroon. Sitä on vaikea kattaa lipunmyynnillä, kuvaavat tilannetta Porin Musan Jarmo ”Japi” Ylinen ja Niko Laaksonen.

He toivovat, että kaupungilta löytyisi tukea muun kulttuurin lisäksi porilaiselle bänditoiminnalle. Muusikoiden yhteinen kohtaamispaikka voisi synnyttää vaikka mitä. Monen yhtyeen synty on siitä kiinni, että oikeat ihmiset kohtaavat toisensa.

–Ei sitä uutta Dingoa eikä Yötä saada millään, jos ei anneta kenellekään mahdollisuuksia, Laaksonen toteaa.

Mahdollisia tiloja Elävän musiikin talolle saattaisivat olla Satakunnan yhteisökeskuksen käytössä ollut Isolinnankatu 16, tai Liinaharjan päiväkodin tila. Jälkimmäistä Porin Musan aktiivit ovat käyneet katsomassakin. Jalonen kertoo yhdistyksen olevan kiinnostunut tästä tilasta, mikäli vuokrasopimuksesta saadaan riittävän edullinen.

Porin Musa on yhdistyksenä varsin pieni, ja tilanvuokrauksessa saattaisi auttaa yhteistyö muiden järjestöjen kanssa. Yhdistys on kiinnostunut mahdollisista yhteistyökuvioista.

Porin kaupungilla on käynnissä arkkitehtuurikilpailu kaupungin keskustaan sijoittuvaa uudisrakennusta varten. Tilaan on tarkoitus tulla museoiden kokoelmakeskus, Porin lastenkulttuurikeskus ja monikäyttöisiä kulttuuritiloja.

Minkäänlaisesta bänditilasta kilpailussa ei ole ollut puhetta.

–Aina on mahdollista, että tuleva monitoimitila varustetaan sellaisella toiminnoilla, että siellä voisivat bänditkin harjoitella, mutta sellaista toimintaa ei ole kilpailuohjelmaan kirjoitettu, kommentoi kaupunkisuunnittelupäällikkö Mikko Nurminen.

Toisin sanoen tässä vaiheessa suunnittelua on vielä liian aikaista arvioida, mitä kaikkea toimintaa monikäyttöisissä kulttuuritiloissa voi olla.

Tilaongelmista huolimatta Porin Musa tarjoaa niin aloitteleville kuin pidempään toimineille yhtyeille esiintymismahdollisuuksia Porissa. Yhdistys on järjestänyt Wanhan Koneran alakerrassa useita bändi-iltoja. Tämän viikonlopun Rokkitalkoissa on mukana 12 bändiä.

Rokkitalkoot III 2.–3.11. Musaklubilla, Antinkatu 21 A (Wanhan Koneran alakerrassa). Katso ohjelma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s